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Mr. Selig Freedman 
1706 Noyes Lane 
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RE: Interpretation of Montqomery County Charter Section 102; 
Requirement for residency in councilmanic district 

Dear Mr. Freedman: 

This is in response to your letter requesting an 
interpretation of Section 102 of the Montgomery County Charter. 
A copy of your letter is attached. Specifically, you asked 
whether a person running for election to the County Council from 
a councilmanic district is required by Section 102 to live in 
the district from which the person is seeking election. For the 
reasons that follow, it is the opinion of this Office that 
Charter Section 102 requires those candidates running for 
election to the County Council from a councilmanic district to 
reside in the district they are seeking to represent. Residency 
must he established by the date of the primary election and 
maintained throughout the Council member's term of office. 

In 1986, Section 102 of the Charter was amended to 
enlarge the Council from seven to nine members. (This amendment 
takes effect at the 1990 election.) Prior to this amendment, 
all seven Council members were elected by the voters on a 
county-wide basis. Starting with the 1990 election, four 
members of the Council.wil1 be elected by voters from the entire 
County; the five remaining members of the Council will be 
elected by councilmanic district. Charter Section 102 now reads 
as follows: 

The council shall be composed of nine 
members, each of whom shall be a qualified 
voter of Montgomery County. Four council- 
members shall .be nominated and elected by the 
qualified voters of the entire county. Each 
of the five other members of the council 
shall, at the time of election, reside in a 
different one of the five councilmanic 
districts of the county, and one of these five 
members shall be nominated and elected by the 
qualified voters in each councilmanic 
district. No member of the council shall hold 
any other office of profit in state, county or 



municipal government. No member of the 
council shall be eligible for appointment 
during the member's term of office to any 
other office or position carrying compensation 
created by or under this Charter, except to 
county executive in the event of a vacancy. 
(emphasis added) 

The language of Section 102 does not literally state 
that a member elected to represent a district must actually live 
in that district. However, this section does explicitly require 
that each of the five Council members elected to represent a 
councilmanic district reside in a different one of the five 
districts. That each of these five Council members must reside 
in the district from which they are elected is not only a 
necessary and logical implication to be drawn from that 
requirement, but it is also a conclusion supported by the 
commentary prepared to explain the intent of this Charter 
language. 

Our present County Charter was adopted in 1968. At that 
time, Section 102 provided as follows: 

The council shall be composed of seven 
members, each of whom shall be a qualified 
voter of Montgomery County-. Council members 
shall be nominated and elected by the 
qualified voters of the entire county. Each 
of five members of the council shall, at the 
time of his election, reside in a different 
one of the five councilmanic districts of the 
county. No member of the council shall hold 
any other office of profit in state, county or 
municipal government. No member of the 
council shall be eligible for appointment 
during his term of office to any other office 
or position carrying compensation created by 
or under this Charter, except to county 
executive in the event of a vacancy. 
(emphasis added) 

The commentary prepared on behalf of the County Council, dated 
July 10, 1968, provided this explanation of the Charter 
language : 

This section restores the arrangement which 
existed prior to 1966 of requiring one Council 
member to reside in each of five districts and 
allowing the two remaining Council members to 
reside anywhere in the County. 

The requirement in the present charter that 
a Councilman reside in the district from which 
elected for two years prior to the election 



and during his full term of office is not 
carried over to the new charter. The new 
charter would require only that a Councilman 
elected from a district be a resident of that 
district at the time of his nomination and 
election. 

The first sentence of Section 102 is 
intended to require that members of the 
Council shall continue to be qualified voters 
and therefore residents of Montgomery County 
during their entire term of office . . . .  
(emphasis added) 

From this commentary, certain points are clear. Section 
102 was intended to require that a Council member elected from a 
district be a resident of that district. In addition, residency 
in that district was required at the time of nomination as well 
as election. 

In many respects, the language contained in the current 
Section 102 is the same as that which appeared when the Section 
was adopted in 1968. For this reason, the 1968 commentary 
provides valuable insight in understanding the meaning and 
intent of this Section as it presently exists. In setting forth 
the residency requirement for Council members running for 
election from a councilmanic district, Section 102 states that 
these five members must "reside in a different one of the five 
councilmanic districts of the County." This is identical to the 
1968 language. Not only did the 1968 commentary state that this 
language required that "a Councilman elected from a district be 
a resident of that district", but the Section has been 
consistently construed since 1968 to have that meaning. By 
retaining this language in the 1986 amendment, it is evident 
that no change to this requirement was intended. 

The internal logic of Section 102's requirement that 
each representative of a councilmanic district live in a 
different district also supports our conclusion that the member 
must reside in the district from which elected. Admittedly, at 
first glance, this requirement would not seem to mandate that 
each member actually reside in the district from which elected. 
For example, it is theoretically possible to have a candidate 
who resides in District 1 elected to represent District 2 and a 
candidate who resides in District 2 elected to represent 

 inor or amendments to Sec t ion  102 were made in the 1982 
election to delete the gender references used in the 1968 
wording. No substantive changes to this Section were made. 



D i s t r i c t  1. The r e s u l t  would s t i l l  be f ive  Council  members, 
wi th  each l i v i n g  i n  a d i f f e r e n t  d i s t r i c t .  

When t h i s  l i n e  of reasoning i s  extended, however, it 
becomes r e a d i l y  apparent  why Sect ion  102 must be cons t rued  t o  
r e q u i r e  t h a t  t h e  Council  member r e s i d e  i n  t h e  d i s t r i c t  from 
which e l e c t e d .  Without such a requirement,  s e v e r a l  v a r i a t i o n s  
a r e  p o s s i b l e ,  somz of which p r e s e n t  s i g n i f i c a n t  p o t e n t i a l  
Char te r  problems. For example, it i s  reasonable  t o  expect  t h a t  
t h e r e  w i l l  be  more than  one candida te  running f o r  e l e c t i o n  i n  
each councilmanic d i s t r i c t .  Candidates A and B may bo th  be 
running f o r  e l e c t i o n  i n  councilmanic d i s t r i c t  1. Candidate A 
could r e s i d e  i n  d i s t r i c t  1; Candidate B could r e s i d e  i n  d i s t r i c t  
2 .  S i m i l a r l y ,  Candidates  C and D could be running f o r  e l e c t i o n  
i n  councilmanic d i s t r i c t  2 .  Candidate C could r e s i d e  i n  
d i s t r i c t  1, while  Candidate D r e s i d e s  i n  d i s t r i c t  2 .  (For  
s i m p l i c i t y ,  w e  w i l l  assume t h a t  Candidate E r e s i d e s  i n  d i s t r i c t  
3 and i s  running i n  t h a t  d i s t r i c t .  S i m i l a r l y ,  Candidates  F and 
G r e s i d e  i n  and run  f o r  e l e c t i o n  from d i s t r i c t s  4 and 5 ,  
r e s p e c t i v e l y . )  

One of t h e  p o s s i b i l i t i e s  i s  t h a t  Candidates  A ,  D, E ,  F, 
and G w i l l  win e l e c t i o n .  There would be no incons i s t ency  wi th  
Char te r  Sec t ion  102 because each of t h e  f i v e  members e l e c t e d  
would l i v e  i n  d i f f e r e n t  d i s t r i c t s .  (Each would r e s i d e  i n  t h e  
d i s t r i c t  from which e l e c t e d . )  A second p o s s i b i l i t y  i s  t h a t  
Candidates B, C, E ,  F, and G could win e l e c t i o n .  I t  could be a i 

argued t h a t  t h i s  outcome would not  c o n f l i c t  wi th  Char t e r  Sec t ion  ' 
102. Candidate B would r ep resen t  d i s t r i c t  1, b u t  r e s i d e  i n  
d i s t r i c t  2 .  Candidate C would r ep resen t  D i s t r i c t  2 ,  b u t  r e s i d e  
i n  d i s t r i c t  1. The r e s u l t  would s t i l l  be t h a t  each of t h e  f i v e  
candida tes  e l e c t e d  would r e s i d e  i n  a d i f f e r e n t  councilmanic 
d i s t r i c t .  

'1n t h e  examples t h a t  fol low,  t h e  cand ida tes  i d e n t i f i e d  
as cand ida tes  A through G l i v e  and run i n  t h e  fo l lowing  
d i s t r i c t s  : 

Candidate A 
B 
C 
D 
E 
F 
G 

Resides 
i n  D i s t r i c t  

Runs 
i n  D i s t r i c t  



The problem becomes most evident if Candidates A, C, E, 
F, and G were to win election. In that event, Candidate A would 
be elected to represent district 1 and Candidate C to represent 
district 2. Both candidates, however, would reside in 
district 1. This election result could not be allowed to stand 
because of the conflict with Section 102. Such an outcome could 
potentially nullify the election of one or more district 
members. That result would be untenable. 

It is one of the most fundamental principles of 
statutory construction that the l a w  must be interpreted so as to 
avoid an absurd or unreasonable result. Kindley v. Governor of 
Maryland, 289 Md. 620, 426 A.2d 908 (1981); Kline v. Fuller, 56 
Md-App. 294, 467 A . 2 d  786 (1983). Where more than one 
interpretation of a law is possible, the consequences that 
follow from each interpretation should be considered and the 
construction adopted should be the one that avoids an illogical 
or unreasonable result or one that is inconsistent with common 
sense. ANA Towing, Inc. v. Prince Georqe's County, 314 Md. 711, 
552 A.2d 1295 (1989). 

A s  the Court of Appeals recognized in Rasin v. 
Leaverton, 181 Md. 91, 28 A.2d 612, 143 A . L . R .  1021 (1942), the 
voters in each.councilmanic district are entitled to know when 
their votes are cast that the person they select meets the - - 
prerequisites for the office. See also, Humrnelshime v. Hirsch, 
114 Md. 39, 79 A. 38 (1910). The results of an election in one 
councilmanic district cannot be made subject to the election 
outcome in one or more other districts. It is only if the 
candidates running in a councilmanic district all reside in that 
district that the voters can be assured that the winning 
candidate in that district will be able to take office, 
regardless of how the votes are cast in the other remaining 
districts. 

Section 102 requires that a Council member running for 
election from a councilmanic district must reside in that 
district "at the time of election." The term "election" is 
unqualified in Section 102. Certainly the term is broad enough 
to encompass both election to office and election to a party 
nomination. The phrase "at the time of election" has been 
unchanged since the general charter revision of 1968. The 1968 
commentary makes it clear that this phrase covers not only the 
day on which the general election is held, but also includes the 
time of nomination, i-e., the primary election when the 
representatives of each party are selected. Our conclusion that 
a council member running for election from a district must be a 
resident at the time of nomination is consistent with earlier 
Maryland case law which holds that a candidate may not delay 
establishment of residency until the point at which the 
candidate is ready to assume office. Rasin v. Leaverton, 181 
Md. 91, 28 A.2d 612, 143 A . L . R .  1021 (1942); Spitzer v. Martin, 
130 Md. 428, 100 A. 739 (1917). 



Furthermore, Maryland case law also supports a 
conclusion that the member who represents a councilmanic 
district must maintain residency in that district throughout the 
member's term of office. Where the law "by its language 
provides qualifications for an office at the time of election or 
appointment 'such qualification is a continuing one; that is, it 
must subsist during the entire term of office.'" Dorf v. 
Skolnik, 280 Md. 101, 115, 371 A.2d 1094, 1102 (1977). Where 
residence is a prerequisite to a given office, a change of 
residence vacates that office absent a legislative ex ression to 
the contrary. Ld., 280 Md. at 115, 371 A.2d at 1101. 9 

In conclusion, it is the opinion of this Office that 
Section 102 of the Montgomery County Charter requires each of 
the five members of the County Council who are elected to 
represent a councilmanic district to reside in the district from 
which they have been elected. Their residency must be 
established by the date of their nomination, in other words, the 
date of the primary election and continue at the time of 
election. In addition, the Council member who represents a 
councilmanic district must continue to reside in that district 
after election in order to remain in office. 

Sincerely, 

$'a#& 
CLY~E H. SORRELL 
County Attorney 

Enclosure 
cc: Douglas L. Jernigan 

Edmond Rovner 
Arthur W. Spengler 
Ben Bialek 
Michael Faden 

3 ~ h e  1968 commentary from the Charter adoption does 
indicate an intent to remove a two year prior to election 
continuing residency requirement from Section 102. It is 
unclear from the commentary as to whether the 1968 charter was 
also intended to remove a continuing residency requirement aft 
the election. As this intent was not expressly addressed in 
Section 102, however, we believe that the commentary language 
insufficient to effect that change, as Dorf v. Skolnik, supra, 
seems to require that the Charter itself address this issue. 
(The statute construed in Dorf specifically provided that 
relinquishment of residency was to be considered a resignation 
from office.) 


