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You have requested advice as to whether a County 
employee may be appointed as a paid member of a County created 
committee. You questioned whether a County employee can receive 
two County paychecks: one for services as a full-time County 
employee, and one for services as a paid member of a committee 
or other part-time employment. In our opinion, a County 
employee may receive two paychecks from the County; appropriate 
taxes (e.g., FICA, state and federal), must be deducted from 
such checks. However there may be certain consequences arising 
from the Fair Labor Standards Act which may deter such an 
arrangement. 

In the Pall of 1989 a County employee was appointed to 
the Taxicab A d v i  sosy Committee. The employee works full- time as 
a 1eyislati.ve intern. It is also our understanding that there 
are other empLsyeee of the County who either have been or wish 
to be appointed. as paid members of County committees or who work 
part-time for other County agencies. Although employment by 
more than one County agency is ordinarily not prohibited by 
County or State law, each case must be examined for Fair Labor 
Standards Act implications. 

The Fair Labor Standards Act ( "FLSA" ) regulates wages 
and hours in the interstate commerce field. It has three bases 
of coverage: minimum-wage, equal-pay; overtime; and child labor 
standards. The overtime provisions of the Act generally require 
payment of time and one-half the employee's regular rate for all 
hours worked in excess of 40 in a week with certain exceptions. 
One exception is for a municipal employee who works 
occasionally, or sporadically for the municipality, in addition 

f? 
to that employee's full-time employment. 
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Title 29 U.S.C. §207(p)(2) provides: 

If an employee of a public agency which is a 
State, political subdivision of a State, or an 
interstate governmental agency undertakes, on 
an occasional or sporadic basis and solely at 
the employee's option part-time employment for 
the public agency which is in a different 
capacity from any capacity in which the 
employee is regularly employed with the public 
agency, the hours such employee was employed 
in performing the different employment shall 
be excluded by the public agency in the 
calculation of the hours for which the 
employee is entitled to overtime compensation 
under this section. 

"Occasional or sporadic" has been interpreted by 29 CFR 5553.30 
as meaning "infrequent, irregular or occurring in scattered 
instances." Examples of this type of employment are work in 
public recreation and park facilities, and stadiums or 
auditoriums which utilize employees in occasional or sporadic 
work. In such circumstances employment may be considered 
occasional or sporadic for full-time employees of a local 
government even where the need can be anticipated because it 
occurs seasonally. An activity does not necessarily fail to be 
occasional merely because it is recurring such as part-time work 
at holiday concerts, a program of scheduled sports events, or 
assistance in processing returns at tax filing times. In 
contrast however if, in addition to his or her regular job, an 
employee also regularly works additional hours on a part-time 
basis, the additional work does not constitute infrequent and 
irregular employment and therefore the hours worked would be 
combined in computing any overtime compensation due. 

Accordingly, it must be determined whether or not the 
part-time employment by the County employee is occasional or 
sporadic which would be exempted from FLSA requirements or 
whether it would be of such a nature as to require that overtime 
compensation be granted for any hours worked outside of the 
normal work week. In the situation which you presented, 
although there is no provision in -the law as to how often the 
Taxicab Advisory Committee is required to meet, the committee 
generally meets monthly. Since the Committee meets on a regular 
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basis the exemption yould not apply and the County couldbe 
liable for overtime. 

It should be noted that prior opinions of the County 
Attorney's Office held that dual payment of employees is 
prohibited by the County Charter. These opinions were based on 
the provision which is now Article 4, 5407. 

Article 4, §407 of the Charter of Montgomery County, 
Maryland, provides that: 

No . . . employee of the County whose salary 
is fixed, in whole or in part, by this 
Charter, the laws of the County, or its 
personnel regulations, shall be entitled, 
directly or indirectly, to any other salary, 
expenses, or compensation from the County for 
performance of public duty . . . . 

Article 4, 8407 was enacted in 1948 as Article 5, 55(a) in 
essentially the same form as it is today. Article 5 ,  55(a) was 
interpreted in previous County Attorney opinions to mean that a 
County employee could not receive dual compensation. This 
Office determined that the purpose of Article 5, 95(a) was to 
prohibit payment by the County government of two salaries to the 
same person for the performance of public duties. This office 
also determined that the prohibition covered additional 
compensation for one position as well as payment of compensation 
to an employee who held more than one position with the County. 
That interpretation was applied in County Attorney Opinions 
2-24-66, 11-14-60 and 4-16-59. Upon review of the Maryland 
constitution and current Maryland law, we have concluded that 
Opinions 2-24-66, 11-14-60 and 4-16-58 should be overruled. 

l ~ a c h  employee's situation would have to be evaluated on 
a case by case basis since there are other exemptions to the 
FLSA which could apply. In addition, the Personnel Regulations 
also set forth overtime requirements and exemptions. 
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Article 111, 935 of the Maryland Constitution has a 
provision similar to Article 4, 0407 which provides: 

Extra compensation may not be granted or 
allowed by the General Assembly to any public 
Officer, Agent, Servant or Contractor, after 
the service has been rendered, or the contract 
entered into; nor may the salary or 
compensation of any public officer be 
increased or diminished during his term of 
office except those whose full term of office 
is fixed by law in excess of 4 years . . . . 
The purpose of Article 111, 935 is to prevent public 

officers from using their offices to put pressure on the General 
Assembly or some other authorized agency to award them 
additional compensation. 64 Op. Att'y Gen. 267 (1979). This 
section is violated where a public officer's salary is 

;h increased, directly or indirectly, by legislation enacted during 

his term of office. Marshall v. Director of Finance, 294 Md. 
435, 450 A.2d 1300 (1982). 

In our opinion, Article 4, 9407 should be similarly 
interpreted to mean that a County employee cannot obtain 
additional compensation from the County for performance of the 
public duties of a particular position. However, Article 4, 
9407 would not preclude a County employee from holding two 
positions with the County as long as such positions are not 
incompatible. This view is consistent with Maryland case law. 

The common law of Maryland prohibits the holding of 
incompatible offices and positions. Hetrich v. County 
Comissioners, 222 Md. 304, 159 A.2d 642 (1960). In finding 
that the positions of Anne Arundel County business manager and 
Anne Arundel County commissioner were incompatible the Court in 
Hetrich set forth the test of incompatibility: 

The fundamental test of incompatibility at 
common law was whether there is a present or 
prospective conflict of interest, as where one 
office is subordinate to the other or subject 
to supervision by the other, or where the 
incumbent of one office has the power to 
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appoint or remove or set the salary of the 
other. 

222 Md. at 308. 

In the situation which you presented to us, the employee 
does not have supervisory power as a member of the Advisory 
Committee over her full-time position as a legislative intern. 
Therefore, the incompatibility doctrine has not been violated. 

In all cases, however, in which a County employee wishes 
to be appointed as a paid member of a committee or perform other 
part-time work for the County, advice should be sought from this 
office on whether the two positions are incompatible. 

In summary, a County employee may work in more than one 
capacity, e.g. full-time and part-time employment, and may 
receive two paychecks as long as one position is not 
incompatible with the other position. All approp~iate 
deductions will be taken from the employee's pay. 
The County may be liable for overtime depending on the 
employee's grade, position and whether a FLSA exemption applies. 
Additionally, the employee should obtain advice from the County 
Attorney's Office prior to commencing the second employment. 

/ 

Marc P. Hansen 
Senior Assistant County Attorney 

Linda D. Berk 
Senior Assistant County Attorney 

 here may be administrative difficulties in the 
issuance of two paychecks which may make dual employment 
burdensome. Accordingly, the Payroll Section should be 
consulted prior to the appointment of an employee to a paid 
committee or position. 
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Sharon V. ~urrell 
Assistant County Attorney 

SVB : ban 
0305. SVB 

cc: Lewis T. Roberts, Chief Administrative Officer 
Max R. Bohnstedt, Director, Finance Department 
William P. Garrett, Director, Personnel Department 


