
M E M O R A N D U M  

May 21, 1992 

TO: Jon A. Gerson, Director 

FROM : T- 
~enior'zsistant County Attorney 

SUBJECT: Construction Excise Tax - Sections 52-60 through 
52-64, County Code 

You have requested our advice with respect to a letter 
from David E. Schutt of Mulligan/Griffin & Associates, Inc. 
regarding the construction excise tax. Mr. Schutt states that 
he believes that the tax is payable whether or not the permit is 
ultimately issued and whether or not construction actually 
occurs. 

The tax provides that any person who proposes to build 
or add to any building must pay an excise tax on the act of 
engaging in construction. Section 52-60(a)(l). The rate of tax 
is based on the gross floor area constructed. Section 52-60(b). . , 

Liability for the tax accrues and the tax is payable when a 
person files an application for a building permit. Section 
52-60(a)(l). However a taxpayer may elect to defer payment by 
filing a deferral request. Section 52-60(a)(2). The owner and 
taxpayer must sign the deferral request and accept the 
taxpayer's liability for the tax and a lien on the real 
property. Section 52-60(a)(2). If payment is deferred, the tax 
must be paid before issuance of a use and occupancy permit. 
Section 52-63. 

The law provides that liability for the tax accrues 
and the tax is payable when a person files an application for a 
building permit. However, the taxpayer can defer payment until 
issuance of the occupancy permit. Contrary to Mr. ~chutt's 
assertion, the tax is payable only if the permit is issued and 
if the construction takes place. 

An application ,for a permit is deemed abandoned six 
months after filing, unless the application has been diligently 
prosecuted, a permit has been issued or an extension has been 
granted. Sec. 8-24(i), County Code. Any liability for the tax 
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-would end and any lien would terminate if the application was 
abandoned. 

Mr. Schutt also claims that if the building design is 
changed after the filing of the application a second tax would 
be due on the change. Amendments to applications can be made at 
.any time. Section 8-24(h), County Code. An applicant could 
amend the application and change the design. In that event, the 
applicant would pay the tax only on the final amended 
application and building permit, and would not become liable for 
a second tax. 

cc: Robert Catineau, OED 
Ted Graham, DEP 
Ann Hoey, DEP 


