
Office of the County Attorney 
Montgomery County, Maryland 

M E M O R A N D U M  

September 2, 1997 

TO: Robert C. Hubbard, Director 
Department of Permitting Services 

/ 

FROM: A. Katherine Hart a f4/8/1;1 
Senior Assistant County Attorney 

RE: Sidewalk Waivers 

You have requested our advice concerning the granting of sidewalk waivers 
according to the standards set forth in Section 49-43 (b)(l) of the Montgomery County Code 
1994, as amended, as well as ceftain related issues pertaining to sidewalk requirements. 

Ouestions Presented 
You presented the following questions for response: 

(1) How much discretion does DPS have to waive sidewalks under the current laws, 
and may a sidewalk waiver be granted informally during the preliminary subdivision 
plan review process ? How much leeway does DPS have to inject engineering 
judgment or common sense into the process when you receive a formal waiver 
request, rather than evaluating the request solely based on the standards established 
in Section 49-43 (b)(l) ? 

(2) Can DPS charge "in lieu of '  fees, when sidewalks are waived, with the "in lieu 
o f "  fees directed to the Sidewalk Construction Program (CIP #506747) ? 

(3) DPS believes that the authority for sidewalk waivers on tertiary streets should not 
be vested with the Planning Board. In order to give this authority to DPS, would this 
require a change to Chapter 50 of the County Code ? 

(4) The County Code is silent with respect to appellate authority for sidewalk 
waivers under Section 49-43 (b)(l). DPS is seeking clarification on whether 
the Director's decision on sidewalk waivers is final, and whether the Board of 
Appeals has appellate authority, and if so, what is the appeal time ? 
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Background 
In 1992, the County Council adopted legislation which requires sidewalks on lots 

that: 1) fiont on public roads; 2) are located in residential zones; and 3) have a minimum net lot 
area of 25,000 square feet or less. This sidewalk requirement is subject to certain exceptions set 
forth at Section 49-35(e) of the Montgomery County Code 1994, as amended.' DPS has the 
authority to grant sidewalk waivers according to the standards set forth in Section 49-43 (b)(l). 
The Planning Board has the authority to waive the sidewalk requirements on tertiary streets 
under the Subdivision Regulations. See Section 50-26 (h) (3). 

Further, Section 50-24 (a) of the Subdivision Regulations provide that "the ... 
sidewalks ... in each new development must be constructed by the subdivider or developer under 
the specifications of the road construction code [Chapter 491 or the requirements of a 
municipality, whichever is applicable. Sidewalks in connection with a tertiary street must be 
constructed in accordance with Section 50-26 (h) of this chapter." 

The requests to DPS for sidewalk waivers have become more frequent, especially for 
small infill type projects in which one or two lots are being subdivided in an older neighborhood 
where there are currently no sidewalks. In some cases, requiring sidewalks for these infill 
projects would result in a "sidewalk to nowhere" and be out of character with the neighborhood. 

Analysis 

' Section 49-35 (e) of the Montgomery County Code 1994, as amended provides that: 

Where a lot or lots front on a public road sidewalks and curbs and gutters must be 
installed, except as provided in'the next sentence. Any requirement to install 
sidewalks or curbs and gutters on any residential road, service drive, marginal access 
road, or dual lane road (as those terms are used in Section 49-34) does not apply to a 
road fronting on any lot in a residential zone where the minimum net lot area for a 
one-family detached dwelling is larger than 25,000 square feet, unless the Planning * 

Board finds, as a condition of approval of a preliminary subdivision plan or site plan, 
that sidewalks or curbs and gutters at that location are necessary to allow access to ... 

certain persons and facilities, assuming that certain other conditions have been met. This 
provision makes clear that the general rule is that sidewalks are required for new 
development where a lot fronts on a public road and is 25,000 square feet or less. 
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OUESTION 1 
Section 49-43 provides that the Director of DPS has limited waiver authority over 

the sidewalk requirement. Section 49-43 (b) (1) requires that the Director of DPS must use the 
following standards for granting or denying a waiver for sidewalks: 

Upon a finding that the lots abutting the right-of-way are unimproved or that the 
street was lawfully graded prior to August 15, 1950, and the terrain is so steep and 
uneven that the grading for sidewalks cannot be done except at excessive cost, or that 
houses or buildings abutting the right-of-way which were constructed prior to August 
15, 1950, are so situated and the property upon which such houses or buildings are 
located is so graded that the construction of sidewalks is undesirable, the waiver may 
be granted. Notwithstanding the above, upon a finding that the street involved is a 
primarily residential road or an arterial road or that the sidewalks which are the 
subject of the application are necessary or desirable to provide safe access for 
pedestrians, the waiver may be denied. 

I interpret this provision as follows: 

The Director may grant a sidewalk waiver if the waiver application meets one of 
the following requirements: 

A. 1) lots abutting the right-of-way are unimproved or 
the street was lawfully graded prior to August 15, 1950; and 

2) the terrain is so steep and uneven that the grading for the sidewalks cannot be 
done except at excessive cost; or 

B. 1) the houses or buildings abutting the right-of-way were constructed prior to 
August 15, 1950; and 

2) the property upon which the houses or buildings are located is so graded 
that the construction of sidewalks is undesirable. ' 

Even if the Director finds the conditions in either A. or B. above exist, the Director 
may deny the sidewalk waiver if the Director finds that: 

1) the street involved is a primarily residential road or an arterial road; or 
2) the sidewalks which are the subject of the application are necessary and desirable 

to provide safe access for pedestrians. 
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As can be seen, Section 49-43 does not provide the Director with much discretion to grant a 
sidewalk waiver. 

Nor may the DPS staff waive informally the sidewalk requirements of the road 
construction code at the time of preliminary subdivision plan review, because Section 49-35 (e) 
of the road construction code and Section 50-24 (a) of the Subdivision Regulations require that 
sidewalks must be built under certain conditions, unless a formal waiver has been 
pursuant to Section 49-43. 

The Director of DPS should use common sense and good engineering judgment 
when deciding a sidewalk waiver request, but only in the context of applying the standards set 
forth in Section 49-43 (b)(l). For example, the Director may certainly use common sense and 
good engineering judgment to determine if the construction of a sidewalk is "necessary and 
desirable to provide safe access for pedestrians." 

The waiver standards of Section 49-43 (b)(l), of course, could be amended to 
provide the Director greater leeway to waive the sidewalk requirement based exclusively on the 
basis of good engineering practices or some other appropriate safety standard. Another 
alternative to this approach may be to amend the law to provide the Director, as part of the 
preliminary subdivision plan review process, the authority to waive the sidewalk requirement 
based on good engineering practices or some other appropriate safety standard. 

In summary, the Director of DPS has limited discretion to grant sidewalk waivers 
under the current law, and the DPS staff may not informally waive the sidewalk requirement at 
preliminary subdivision plan review. 

OUESTION 2 
Your second inquiry pertains to the authority of DPS to charge an "in lieu of '  fee 

when the sidewalk requirement has been waived, with the fee to be directed to the Sidewalk 
Construction Program (CIP #506747). You have indicated that you understand that charging this 
kind of fee would require an amendment to Chapter 49 of the County Code. It is my 
understanding that the "in lieu o f '  fee would not be used to fund sidewalks in the waiver area, 
but would be used to fund sidewalk construction in unrelated areas of the County. 

The first inquiry in this regard is whether authority exists for the County to charge 
this type of fee under its police powers. There is a distinction between the imposition of a fee for 
regulatory purposes and the imposition of a charge for revenue purposes. A regulatory measure 
may produce revenue, but in such a case the amount must be reasonable and have some definite 
relationship to the regulatory purpose of the Act. A revenue measure may provide for regulation, 
but if the raising of revenue is the primary purpose then it will be considered a tax. Eastern 
Diversified Properties. Inc. v. Monteomerv Countv, 3 19 Md. 45, 53, 570 A.2d 850 (1 990). 
"Where the fee is imposed for the purpose of regulation, and the statute requires compliance with 
certain conditions in addition to the payment of the prescribed sum, such sum is a license proper, 
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imposed by virtue of the police power; but when it is exacted solely for revenue purposes and its 
payment gives the right to carry on the business without any hrther conditions, it is a tax." Id. 
319 Md. at 53. 

Therefore, an "in lieu o f "  fee may not be required as part of a sidewalk waiver in 
Chapter 49, since the fee appears to be strictly a revenue raising measure that does not meet the 
regulatory fee requirements. However, our preliminary review suggests that the "in lieu o f "  fee 
may be imposed as an excise tax under the County's taxing authority. 

OUESTION 3 
You have pointed out that Section 50-26 (h)(3) of the County Code provides that: 

"Sidewalks must be provided on both sides of a tertiary street unless the Planning Board waives 
the requirement for one or both sides of the street, based upon a finding that pedestrians will be 
able to safely use the roadway." This section of the County Code gives the authority for sidewalk 
waivers for tertiary streets to the Planning Board. If DPS desires to have this waiver authority 
rather than the Planning Board, then an amendment to both Chapters 49 and 50 of the County 
Code would be necessary to give this waiver authority to DPS. 

QUESTION 4 
Your last inquiry pertains to whether the decision of the Director of DPS conceming 

a sidewalk waiver request is final, or whether the County Board of Appeals has jurisdiction over 
an appeal from the Director's sidewalk waiver decision, and if so, what is the appeal time ? There 
is a limited appeal provision under Section 49-39A which provides for an appeal to the County 
Board of Appeals from the issuance of a stop-work order or the imposition of additional 
conditions on work for which a permit has been issued under Section 49-39. In addition, Section 
2- 1 12 (a) (3 1) of the County Code provides for an appeal to the Board of Appeals conceming 
permits for grading and construction of roads, sidewalks, and curbs. It then cross-references that 
the Board of Appeals hears and decides all appeals taken under Section 49-39A. These appeal 
provisions do not appear to apply to the grant or denial of a sidewalk waiver by the Director 

Accordingly, the decision of the Director under Section 49-43 (b)(l) to grant or deny 
the requested sidewalk waiver is a final decision. There is no authority under either Chapter 49 or 
the Board's authority to hear appeals under Section 2-1 12 which indicates that the County Board 
of Appeals has appellate jurisdiction over the Director's sidewalk waiver decision. The Board of 
Appeals, however, has jurisdiction to hear an appeal from the Director's decision to require 
sidewalk construction. Therefore, the Board of Appeals is not authorized to hear or decide any 
appeal from a decision of the Director conceming a sidewalk waiver request. The only appellate 
recourse appears to be the filing of an action in the Montgomery County Circuit Court. 
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Conclusion 
The Director of DPS has limited authority under existing law to grant a sidewalk 

waiver. Further, DPS may not collect anwin lieu o f '  fee if a sidewalk waiver is granted, unless it 
is authorized as an excise tax. Amendments to Chapters 49 and 50 of the County Code are 
necessary to remove the authority of the Planning Board to grant sidewalk waivers for tertiary 
streets and to grant this waiver authority to the Director of DPS. The decision of the Director to 
grant or deny a sidewalk waiver is final, and the Board of Appeals does not have jurisdiction 
over an appeal from the Director's sidewalk waiver decision. 

If you have any questions regarding this opinion, please contact me. 
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